W środowe przedpołudnie (09.08.) starostę Jacka Skrobisza odwiedził wicemarszałek województwa wielkopolskiego Jacek Bogusławski. W spotkaniu uczestniczyli także wicestarosta Mariusz Silski oraz Wójt Gminy Mieścisko Przemysław Renn.
Wizyta była okazją do rozmów nad bieżącymi sprawami obu samorządów. Delegacja udała się następnie do Zespołu Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie, gdzie trwa obecnie modernizacja energetyczna internatu. Przypomnijmy, że inwestycja ta dofinansowana jest przez urząd marszałkowski w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014 – 2020 kwotą 1,2 mln zł. Całkowity koszt wynosi ponad 2,5 mln. zł.
Po placówce gości oprowadził dyrektor Artur Walczak – Mortezaei, który pokazał również jak przebiega remont pałacu oraz efekt modernizacji budynków warsztatów oraz ich nowoczesne wyposażenie.
W dniu 6.08.2023 r. w Restauracji KAUKASKA odbyły się XXXVI Indywidualne Mistrzostwa o Puchar Burmistrza Wolsztyna w szachach szybkich. Organizatorem zawodów był Edward Anglart. Sędzią zawodów był sędzia FIDE Maciej Skocz.
W niedzielę (30.07) na stawach „U Wilka” odbyły się XXXVI zawody Wędkarskie o Puchar Starosty Wolsztyńskiego. Od godz. 7.00 do 14.00 o najlepszy wynik walczyło 33 uczestników. Po komisyjnym zważeniu złowionych ryb wicestarosta Mariusz Silski pogratulował zwycięzcom i wręczył nagrody. Wyniki: Rafał Poniedziałek (18,000 kg), Eugeniusz Potworowski (9,720 kg), Aleksander Kolesiński (9,260 kg). Największą rybę (karpia o wadze 7,580 kg) złowił Władysław Piechowiak.
Wicestarosta Mariusz Silski wraz z członkiem zarządu Michałem Nowakiem oraz skarbnikiem Elżbietą Sobieszek podpisali umowę z Województwem Wielkopolskim na „Doposażenie Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Wolsztynie w nowoczesny sprzęt medyczny”.
Wicestarosta Mariusz Silski wraz z członkiem zarządu Michałem Nowakiem oraz skarbnikiem Elżbietą Sobieszek podpisali w piątek (28.07.) umowę z Województwem Wielkopolskim na „Zagospodarowanie wód opadowych na terenie Zespołu Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie”. Inwestycja ta została dofinansowana w ramach programu retencjonowania i wykorzystywania wód opadowych z dachów obiektów użyteczności publicznej na terenie województwa wielkopolskiego w celu nawadniania terenów zielonych pn. „Deszczówka”, kwotą 120 000,00 zł, przy całkowitym koszcie wynoszącym 150 000,00 zł.
Dobiegł końca wakacyjny pobyt młodzieży ze Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Szklarskiej Porębie, która w dniach 17-22.07 korzystała wraz ze swoimi opiekunami z aktywnego relaksu nad wolsztyńskimi jeziorami. Dzięki uprzejmości Wolsztyńskiego Klubu Żeglarskiego możliwe było przeprowadzenie podstawowego kursu żeglarskiego oraz korzystanie ze sprzętów wodnych, posiadanych przez klub. Letnicy zwiedzili także Instytucję Kultury „Parowozownia Wolsztyn”, wzięli udział w rozgrywkach bowlingowych w kompleksie sportowo-rekreacyjnym „Fala Park”, a na pożegnanie popłynęli na biesiadę przy ognisku, zorganizowaną na wyspie Tumidaj. Był to dla nich tygodniowy, relaksacyjny przerywnik pomiędzy sportowymi zgrupowaniami.
W sobotę (22.07) odbyła się XVII edycja amatorskiego turnieju siatkówki plażowej Rutnicki Cup, który tradycyjnie organizuje poseł Jakub Rutnicki. Na wolsztyńskiej plaży zameldowało się aż 27 dwuosobowych drużyn, które walczyły o udział w finale zawodów, który odbędzie się 30 lipca w Zbąszyniu. Patronem honorowym turnieju był starosta Jacek Skrobisz. Do finału dostali się: I miejsce - Błażej Szymczak i Dominik Poznański, II - Maciej Karolczyk i Adrian Ścigocki, III - Grzegorz Galant i Daniel Iwański , IV - Bogdan Jurant i Mateusz Stefanowicz.
Kilkudziesięciu podopiecznych Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku, Domu Dziecka „Droga” i Środowiskowego Domu Samopomocy w Wolsztynie wzięło udział w piątkowym (21.07) projekcie „Integracja przez wspólne gotowanie”.
Była to kolejna wspólna akcja kulinarna, której inicjatorem był prezes wolsztyńskiego UTW Adam Cukier.
Każdy chętny mógł spróbować kremowej zupy z selera, pierogów z owocami, czy gotowanej kiełbaski, zaś datek w dowolnej kwocie wrzucić do przygotowanych w tym celu skarbon.