22 marca 2017r. odbyła się dziesiąta edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Patronat nad konkursem objęło jak co roku Starostwo Powiatowe w Wolsztynie oraz Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie. W jubileuszowym wydaniu wzięły udział aż cztery szkoły: uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim, uczniowie z OSZ Dahme-Spreewald z Niemiec oraz uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie.
W tym roku uczniom przyszło się zmagać z drobiem w wielkanocnej odsłonie. Uczniowie stanęli do konkursu w dwóch kategoriach: grupa młodsza oraz grupa starsza. Dania oceniało jury w następującym składzie: Monika Szczepaniak (właścicielka restauracji „Leśna” w Karpicku), Przemysław Matysik (absolwent Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie w zawodzie kucharz, kilkukrotny laureat ogólnopolskiego konkursu dekoracji kulinarnej, szef kuchni jednego z czterogwiazdkowych hoteli w Zielonej Górze), Iwona Łaczna (nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSP w Karpaczu), Małgorzata Sroka (nauczyciel ZSP w Grodzisku Wlkp.), Claus Pelz (nauczyciel przedmiotów zawodowych w OSZ Dahme-Spreewald). Poziom był niezwykle wyrównany więc jury miało nie lada problem z wyborem wyjątkowych potraw.
Ostatecznie jednak przyznano następujące miejsca i wyłoniono laureatów:
Grupa młodsza:
- miejsce I Sandra Daszkiewicz ZSP w Karpaczu
- miejsce II Oliwia Merda ZSZ Wolsztyn
- miejsce III Jagoda Skrzypczak ZSZ Wolsztyn
Grupa starsza:
- miejsce I Michał Chwirot ZSP Grodzisk Wielkopolski
- miejsce II Weronika Rogozińska ZSZ Wolsztyn
- miejsce III Scott Koberger- OSZ Dahme– Spreewald
Najlepsi uczniowie w zawodzie kucharz otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje z rąk władz powiatowych i jury konkursu.
Zespół
Szkół Zawodowych w Wolsztynie