23 marca 2016r. odbyła się 9 edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Patronat nad konkursem objęło jak co roku Starostwo Powiatowe oraz Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie. W konkursie, który miał miejsce w Restauracji Leśna w Karpicku wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie oraz Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim.
W uroczystym otwarciu wzięli udział wicestarosta wolsztyński Piotr Krajewski, przedstawiciele Zarządu Powiatu Wolsztyńskiego: Łucja Olejniczak, Leszek Rubach i Tadeusz Mąkosa, a także Izabela Bedła - p.o. kierownika Wydziału Oświaty, Kultury, Sportu i Promocji w Starostwie Powiatowym w Wolsztynie.
Tematem tegorocznych zmagań były zrazy mięsne na różne sposoby. Profesjonalne jury w składzie:
Monika Szczepaniak (właścicielka restauracji „Leśna” w Karpicku),
Przemysław Matysik (absolwent Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie w zawodzie kucharz, kilkukrotny laureat ogólnopolskiego konkursu dekoracji kulinarnej, szef kuchni jednego z czterogwiazdkowych hoteli w Zielonej Górze) i
Magdalena Purgiel-Zadoń (nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim) oceniało dania pod kątem higieny i czystości przygotowywanych potraw, cech organoleptycznych i estetyki podania potraw.
Wyłoniono następujących laureatów:
Grupa młodsza
1.
Magdalena Wleklik (ZSP Grodzisk Wlkp., praktyka: Restauracja „Fantazja” w Wielichowie)
2.
Julia Ryźlewicz (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Zajazd „Baszta” w Żodyniu)
3.
Kaper Skrzypczak (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja „Orion” w Wolsztynie)
Grupa starsza
1.
Łukasz Kurkiewicz (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja „Kaukaska” w Wolsztynie)
2.
Katarzyna Kotlarska (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja „Europa” w Wolsztynie)
3.
Michał Chwirot (ZSP Grodzisk Wlkp., praktyka: Restauracja „Dwór Niemierzyce”)
Najlepsi uczniowie w zawodzie kucharz otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje z rąk władz powiatowych i jury konkursu.
Zespół
Szkół Zawodowych w Wolsztynie