W dniu 29 czerwca 2012 roku Starostwo Powiatowe w Wolsztynie wspólnie z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizowało seminarium na temat „ Nowości w produkcji trzody chlewnej”.
Na spotkaniu przedstawiono następujące tematy:
- Program rozwoju roślin strączkowych w Polsce- omówił Zenon Tomys ZD Wolsztyn,
- Wykorzystanie roślin strączkowych i motylkowych w żywieniu -przedstawił Michał Bartz z WODR Poznań.
- Żywienie trzody chlewnej z wykorzystaniem premixów paszowych omówił Bartosz Blaszczyk
W kraju podstawowym źródłem białka paszowego w żywieniu zwierząt monogastrycznych jest importowana, poekstrakcyjna śruta sojowa uzyskiwana z roślin genetycznie modyfikowanych /GMO/. Przyjęto program rozwoju uprawy i częściowego zastąpienia tej śruty nasionami krajowych roślin strączkowych. Jednak zdaniem rolników zarówno potencjał genetyczny / niskie, zawodne plony/ jak i dotychczasowe wsparcie w postaci dodatkowych dopłat bezpośrednich nie zachęcają rolników do uprawy i stosowania w żywieniu nasion roślin strączkowych.