Dnia 03.12.2015r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie zdobyli
I miejsce w konkursie kulinarnym pt. „
Konkurs na najlepszą potrawę ze świni złotnickiej”. Konkurs był organizowany przez Agencję Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Polską Akademię Smaku i firmę LANBRAD w Studiu Kulinarnym COOK UP w Poznaniu.
W rywalizacji wzięły udział wybrane szkoły z okolic Poznania. Celem spotkania było podniesienie świadomości uczniów szkół i klas gastronomicznych na temat zasad prawidłowego odżywiania, właściwości kulinarnych żywności tradycyjnej, jej walorów smakowych i odżywczych. Uzupełnieniem warsztatów była ocena oraz degustacja wartościowych oraz smacznych potraw przygotowanych ze świni złotnickiej. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować w zespołach danie kuchni regionalnej i tradycyjnej, z wykorzystaniem świni złotnickiej. Mimo iż konkurencja była wymagająca, nasi uczniowie wykazali się sprytem, a stawiając na żywność tradycyjną i regionalną, pokonali swoich przeciwników, przyrządzając kotleta schabowego z kapustą okraszoną boczkiem i ziemniakami puree.
Grupa uczniów, reprezentująca Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie, w składzie: Czekaj Weronika kl. III TŻ i UG, Łącki Łukasz kl. II TŻ i UG, Piórkowska Sandra kl. III TŻ i UG, pod nadzorem nauczyciela przedmiotów zawodowych Kingi Pluskoty,
zajęła I miejsce, zdobywając główną nagrodę. Był to komplet garnków kuchennych, który bardzo nam się przyda w pracowni gastronomicznej. Liczymy, że ów sukces stanie się inspiracją dla uczniów naszej szkoły, aby sięgać po laury w kolejnych kulinarnych zmaganiach.
Kinga Pluskota