W środę w restauracji hotelu Pałac Wolsztyn odbyła się trzecia edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz małej gastronomii” pod patronatem Starostwa Powiatowego w Wolsztynie. Rywalizowali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie, w dwóch zespołach: klasa pierwsza i klasa druga w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Konkurs składał się z części teoretycznej i praktycznej. Zadanie praktyczne polegało na wykonaniu: dania mięsnego z nadzieniem, surówki warzywnej oraz deseru owocowego. Surowce zaproponowane przez uczestników konkursu, higienę i czystość wykonania, sposób przygotowania oraz prezentację oceniało jury w składzie: przewodnicząca – Joanna Krysman, członkowie - Jarosław Messner i Wiesław Ziarniak.
W zespole klasy pierwszej I miejsce zajął Bartkowiak Michał (restauracja Kaukaska), II - Maszner Klaudia (restauracja Baszta), III - Kurczyk Martyna (hotel Pałac Wolsztyn).
W zespole klasy drugiej: I miejsce zdobyła Rogozia Edyta (restauracja Orion), II - Gonda Wioleta (hotel Pałac Wolsztyn), III - Apolinarska Martyna (restauracja Zielona Prowansja).