Kucharskie talenty2015-04-16  
W środę (15.04.) odbyła się ósma edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”, pod patronatem Starosty Wolsztyńskiego Janusza Frąckowiaka oraz dyrektora Zespołu Szkół Zawodowych Andrzeja Wawrzynowicza. Organizatorami imprezy byli: nauczyciele ZSZ Wiesław Ziarniak i Iwona Nowak oraz Państwo Bogumiła i Andrzej Szczepaniakowie - właściciele Hotelu i Restauracji "Leśna" w Karpicku. Konkurs otworzył Wicestarosta Ryszard Kurp.
 W dwóch turach rywalizacji udział wzięli uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Wolsztyna i powiatu Dahme-Spreewald. Tematem tegorocznych zmagań były dania z masy mięsnej mielonej, wieprzowej lub wołowej, na różne sposoby. Profesjonalne jury w składzie: Joanna Krysman, Monika Szczepaniak, Przemysław Matysik i Claus Peltz wyłoniło laureatów:

Klasa I
1. Sławomir Michalak (Wolsztyn)
2. Jonas Stüber (Dahme-Spreewald)
3. Moritz Mock (Dahme-Spreewald)

Klasa III
1. Sławomir Kokociński (Wolsztyn)
2. Ingo Huke (Dahme-Spreewald)
3. Katarzyna Kudlińska (Wolsztyn)

Dyrekcja Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie składa serdeczne podziękowania Starostwu Powiatowemu za pomoc w organizacji konkursu, Państwu Bogumile i Andrzejowi Szczepaniakom za przychylność i udostępnienie lokalu oraz Pani Tatianie Wittig za wykonanie kompozycji kwiatowych.


Iwona Nowak