W środę (6.04.) w restauracji hotelu Pałac Wolsztyn odbyła się IV edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz małej gastronomii” pod patronatem Starostwa Powiatowego w Wolsztynie. Rywalizowali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie z Zespołem Szkół Zawodowych z Grodziska Wielkopolskiego, w dwóch zespołach: klasa pierwsza i klasa druga w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Konkurs składał się z części teoretycznej i praktycznej. Higienę i czystość wykonania, sposób przygotowania oraz prezentację oceniało jury w składzie: przewodnicząca – Joanna Krysmann, członkowie – Przemysław Matysik, Dariusz Ratajczak i Wiesław Ziarniak.
W zespole klasy pierwszej I miejsce zajął Artur Prządka (Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie), II – Paweł Szymonik (Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie), III – Bartosz Tyczyński (Zespół Szkół Zawodowych w Grodzisku Wielkopolskim).
W zespole klasy drugiej: I miejsce zdobył: Konrad Przybyła (Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie), II – Weronika Przybyła (Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie), III – Paulina Nowicka (Zespół Szkół Zawodowych w Grodzisku Wielkopolskim).
Laureaci otrzymali pamiątkowe nagrody i puchary.
|